2013. október 30., szerda

Ne add fel a harcot!

Ne add fel a harcot! témával szervezett Székelyföldi Ifjúsági Konferenciát a Marosvásárhelyi Magyar Baptista Gyülekezet ifjúsága.
 Most itt is megosztom veletek a beszámolót, ami elsősorban engem emlékeztet az elhangzottakra, másodsorban talán lesz még az olvasók között, akinek hasznára válik :)

A beszámolót Kádár Ibolyának köszönöm! ( az én drága nővérem! :)

A konferencia plakátja:

És akkor jöjjön a beszámoló:

„Erősödjetek meg az Úrban és az Ő hatalmas erejében!” Efézus 6:10 – hangzott a Székelyföldi Regionális Konferencia mottója, ami aktuális és értékes üzenet volt a székely (és nem csak J) fiatal számára.
Csodálatos, élményekben gazdag és nagyon érdekes hétvégén vettünk részt Marosvásárhelyen május 10-12-én. Már a konferencia kezdetén jó volt találkozni és ismerkedni a különböző helyről érkezett fiatalokkal, akikkel már régen, vagy eddig még soha nem találkoztam. Péntek este a dicsőítések és az imabuzdítások alatt megfogalmazódott a kérdés: harcban vagy?. A „Ne add fel a harcot!” felszólítás csak arra a fiatalra érvényes, aki már beállt a harcba és felvette a harcot az Ördöggel szemben. Elgondolkodtató volt számomra, hogy Isten bátorítása csak abban az esetben aktuális ha már beléptem az ördög ellenei harcba. Az este folyamán az Istentisztelet keretén belül tanítást hallhattunk Szabó László lp. testvér részéről: „Szemben az ördög mesterkedéseivel” címmel (2 Kor. 2:11, Ef. 6:12). Az előadás keretén belül szó volt arról, hogy milyen a Sátán: mindig a maga dicsőségét keresi, Isten ellensége és lételeme a hazugság. Testvérünk felhívta a  figyelmünket, hogy a Sátán komoly ellenség, nem szabad leértékelni az erejét. A továbbiakban beszélt az Sátán módszereiről (kételyt támaszt-megkérdőjelezi amit Isten mond, félre vezet, hazudik és engedetlenségre serkent minket) és ellátott néhány gyakorlati tanáccsal: 1.kerüljük a kívánságokat-legyünk elővigyázatosak 2. ha szükséges, akkor meneküljünk, fussunk el 3. ne adjuk fel, még akkor sem ha elestünk 4. tartsunk ki 5. legyünk őszinték 6. szeressük jobban a Bibliát, Isten igéjét 7. ne hanyagoljuk az imádkozást, 8. járjunk az Úrral, mert ahol Isten van, ott biztonságban vagyunk 8. keressünk lelki barátokat 9. erősítsük tudatosan a gyenge pontjainkat. Még egy mondat ami ebből az előadásból megfogott, hogy a Sátán egyik taktikája az, hogy megpróbálja megtalálni a gyenge pontjainkat és gyengeségeinkre szabja a támadásait és a Sátán feletti győzelmünk a Krisztusról való bizonyságtételben, önfeláldozásban áll.
 A szombat délelőtt folyamán Veress Efraim lp. testvér részéről hallhattunk egy előadást, „Védd magad!” címmel. Két tényről beszélt: 1. Megtámadtak: elmondta, hogy jó dolog ha a Sátán megtámad minket, mert azt jelenti hogy Isten fiai vagyunk és örülnünk kellene a támadásnak 2. Vannak fegyvereink: öv, mellvas, saru, pajzs, sisak, kard. Ezeknek a fegyvereknek a felvevése rajtunk áll, a felöltözés ránk tartozik. Fontos hogy minden fegyvert felvegyünk, nem elég csak egyiket, ami szimpatikusabbb a számunkra. Egy másik gondolat, ami megfogott, hogy a fegyverek elölről védenek bennünket, de hátunk mögött ott van Isten, aki véd és oltalmaz a támadásoktól, de nem szabad megfordulni. Aztán fórumbeszélgetésre került sor hasznos kérdések sorozatára felelhettek a megkérdezettek: Mi a különbség a keresztény és a világi ember harca között? Mennyire kell részt vegyen a hivő ember a világi harcban? Kik vesznek részt a harcban?-a hitetlenek is? Mennyire egyéni a harc? Hogyan bánjunk a világi emberekkel? Mennyire kell harcias legyen a hívő ember? Mennyire kell kiismerni az ellenséget? Lehetőség volt választani a szemináriumi témák közül: Hogyan hatnak ránk a világunk szexuális devianciái? Misszió a mindennapokban, Szívek harca. A szeminárium alatt is bátorítást kaptam Istentől, hogy bízzak benne, mert gondja van rám, vezet és erőt ad.
Szombat délután szabadidős tevékenységre is sor került a konferencia alkalmával( foci, röplabda, városnézés, kézimunka, állatkert látogatás), ahol kisebb csoportokra osztva élvezhettük a jó időt, a jókedvet és egymás társaságát. Az este keretén belül hívő fiatalok tettek bizonyságot az Úr Jézusról. Nagyon hasznos és bátorító volt. Budai Lajos lp. testvér hirdette az igét az 1 Timóteus 6:11-12 alapján, „Melyik oldalon harcolsz?” címmel. Evangélizáció jellegű alkalom volt. Fontos tudnunk hogy melyik oldalon vagyunk: a  Sátán, vagy az Isten oldalán? Hálás a szívem azokért a fiatalokért, akik átadták életüket Istennek azon az estén.
A vasárnap délelőttöt a vásárhelyi gyülekezettel együtt ünnepeltük, amikor együtt imádkozhattunk és dicsőithettük Istenünket. Az Istentisztelet alkalmával Borzási Pál pl. testvér szolgált Ef. 6:10-20 alapján „Harc az ellenség térfelén” címmel. Testvérünk felhívta a figyelmünket, hogy erővel és hatalommal harcoljunk, vigyázva a Lélek által és támadva. Kiemelte, hogy hiába vannak fegyvereink, hiába ismerem az ellenséget, mert ha nem vagyok éber, elveszek. Igazi ébrenlétet  imádkozás által nyerünk.  Imádkozzunk és harcoljunk az ellenség térfelén mondva az evangéliumot mert az Úr már készíti az utat.
Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy részt vehettem a konferencián, mert számomra hasznos volt. Sok tanácsot kaptam amit felhasználhatok a mindennapi kis harcaimban. Nagyon aktuális volt a téma, mert nap mint nap olyan helyzetekbe kerülök, ahol van lehetőségem alkalmazni amit tanultam. Jó volt megújúlni, új döntéseket hozni, elhatározni hogy kitartok és harcolok. Segítsen az Úr mindannyiunkat hogy amit hazavittünk a szívünkben, azt ne elfelejtsük , hanem tudjunk belőle táplálkozni és erőt kapni a Sátán elleni harcban, Isten oldalán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése